Sivut

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kesä on ohi


Vapaudesta nauttineet kanat ja kukko ovat taas muuttaneet takaisin kotiin pääkaupunkiseudulle. Koko kesän olivat vapaana, öisin toki sisällä kanalassa turvassa pedoilta. Yhtään menetystä ei tullut. Lisäystä kylläkin, kun kaksi tipua syntyi viikko ennen kotiinlähtöä. Matka meni hyvin ja heti tunsivat talvikotinsa ja olivat kuin eivät olisi pois olleetkaan. Kaksi pikkutipuakin tulivat emonsa kanssa. Apukukkoa en voinut ottaa toiveista huolimatta. Kukot alkoivat sen verran käydä toistensa hermoihin, että nuorille kukonpojille oli etsittävä uudet kodit. Myös Humppa-kukolle, joka tässä pihlajan oksalla poseeraa. Pappa-kukko saa jatkaa ainoana kukkona.

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Humppa-kukko


Tämä kukonpoika valikoitui sitten parveen kakkoskukoksi ja nimekseen sai aika suomalaisen nimen Humppa. Nyt vaan pidetään peukkuja, että mahtuvat tulevaisuudessakin olemaan samassa parvessa Pappa-kukon kanssa. Mielenkiintoista seurata, millainen komistus tästä vielä tulee, ikää on vasta reilut 4kk!


Kolmikosta punainen kukonpoika sai oman haaremin täältä maalta miltei naapurista, sillä kävi tuuri. Tämä maestro etsii nyt vielä uutta kotia. Puhdas alho, käy MTT:n säilytysohjelmaan. Kiekumisharjoitukset ovat hyvässä vauhdissa!

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Hyvää juhannusta!

Hyvää juhannusta kaikille kanailijoille! Tässä viime talvena kuoriutunut Almiina, jonka muninta pitäisi näihin aikoihin alkaa. Hienosti poseeraa rappusella ja vielä yhdellä jalalla!

torstai 22. toukokuuta 2014

Maalla taas!

Kaupungista on taas muutettu maalle kesäksi. Pappa vahtii tyylikkäästi porukkaa.

Nuoret kukkopojat tässä vähemmän tyylikkäinä!

Tässä vähän parempi kuva pojista. Yhden näistä ajattelin kasvattaa parveen apukukoksi. Punainen etualalla on vahva ehdokas. Se on kookas, hyvärakenteinen ja valpas kukonalku. Nämä haudoin koneella siitosmunista viime talvena. Kyllä alhoissa on monen väristä kukkoa ja kanaa. Näiden kukkojen lisäksi tässä porukassa oli vielä muunkin värisiä kukkoja. Yksi lähes musta ja toinen aapiskukon värinen saivatkin uuden kodin Mikkelistä.

Tänään tein pihahommia kanojen aitauksen lähellä ja radio soi vieressä. Jossakin vaiheessa radiosta kuului kukon kiekaisu (alkoi ohjelma jostakin kotieläintilasta) ja siitäkös Pappa innostui puolustamaan reviiriään tuota piileskelevää kilpailijaa kohtaan. Kiekuminen jatkui aika kauan! Jostakin syystä kukaan ei enää vastannut. Pappa varmaan koki voittaneensa :)



sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Ihan ensimmäiset oman kanalan tiput!


Tällaiset nappisilmät löytyi Friidun pesästä. Nämä ovat nyt ihan ensimmäiset omat tiput. Ensin meillä ei ollut kukkoa ollenkaan. Sitten viime keväänä tuli kukko, mutta kukaan kana ei tahtonut hautoa. Sitten kun saatiin hommattua kaksi hautomisesta kiinnostunutta kanaa, niin Pappa-kukko piti pitempää siestaa eikä hoitanut hommiaan ja "ladatut" munat piti hakea toisista kanaloista. Nyt on sitten kaikki palaset kohdillaan ja tässä on lopputulos!

Sopu sijaa antaa


Tiput ovat kasvaneet kamalaa vauhtia, mutta onneksi porukka on sopuisaa. Hirvittää ajatuskin, että Helmi-kana olisi vielä parvessa antamassa nuorisolle kyytiä. Nyt ei kukaan ole jahtaamassa nuoria, mutta toki niille näytetään, että sivummalla pitää pysyä kun isot ruokailevat. Nuorikoista iso osa on jo varattuja ja odottelevat lähipäivinä hakijaansa. Hyvä näin, koska eilen kuoriutui Friidun alla lisää tipuja. Nyt en antanut hautoa montaakaan munaa ja kaksi tipua siellä taitaa olla. Fasukin hautoo, mutta tipuja ei vielä näy.

Kuvasta puuttuu vielä hautojat ja Viuhka, joka juuri rajautui kuvasta pois.

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Pappa-kukko hoitaa hommat


Pappa on selvästi virkistynyt kevättä kohti mentäessä, mitä tulee sen työhön. Sydäntalvella en oikein nähnyt sen polkevan kanojaan ja haudontakokeilut vahvisti asian; munat eivät lähteneet kehittymään. Nyt työt tuntuu maistuvan. Fasu ja Friidu hautovat taas (edelliset tiput on juuri ja juuri vieroitettu) ja nyt ovat munat "itäneet". Talvella piti turvautua toisten kasvattajien siitosmuniin.

Kukkokin voi pitää taukoa hommistansa, kuten kanat munimisesta sulkasadon aikana. Myös kilpailun puute, se ettei ole muita kukkoja parvessa, saattaa laimentaa innostusta. Nyt harkinnassa on jättää yksi kukko kotiin tuosta nuorisoporukasta. Pappa vaan ei ollut edellisessä paikassa kovin myötämielinen muille kukoille ja siksi tuli meille ainoaksi kukoksi. Voi siis olla, että ei onnistu tämä suunnitelma.

Tässä kuvassa näyttää, kuin Pappa ihailisi rintavaa rouvaansa, joka on juuri noussut kylvystä!

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Kukonpoikia, ikä 7vkoa.


Kukonpojat päivälevolla. Vasemmalla oleva ruskea ja etummainen musta ovat vielä vapaana lähtemään uusiin koteihin. Alkuperätodistukset saa mukaan, käyvät siis MTT:n säilytysohjelmaan, Alhonkanta. Ihmisiin tottuneita! Tulevat kutsuttaessa ja syövät kädestä.

keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Luukut jo auki


Tänä vuonna kevät on todella aikaisessa, noin kuukauden kuulemma. Luukut ulos on ollut auki kanoilla jo jonkun aikaa päivisin. Isot kanat ovatkin ulkona pääasiassa ja nuorikot sisällä. Silloin pienillä on tilaa ja rauhaa touhuta pitkin poikin lattiaa. Muulloin aikuiset ajavat pienet sivummalle ja ne ovatkin vallanneet yhden munintapesän omaksi nuorisokerhotilakseen. Tai sitten menevät orrelle katselemaan isojen touhua.

Fasu tykkää katsella sekä sisään että ulos. Makoilee tässä ulosmenoaukon ulkopuolisella kulkusillalla. Fasu on iso, lempeä ja ihmisille kesy. Samaan aikaan tuli meille Friidu, joka on aivan toisenlainen. Se on äänekäs ja tempperamenttinen, eikä niin kesy ollenkaan. Se aloittaa usein kovan kaakatuksen mistä lie syystä ja kukko lähtee mukaan. Sitä sitten kestää jonkun aikaa. Onneksi muut kanat yleensä viittaavat kintaalla näiden duettoon, mutta ei aina. Eilen kun harakka raakkui puun latvassa, niin kaakatus oli aikamoinen!

Kaikki kananuorikot varattu


Kaikki pikku kanaset varattiin heti. Tässä kotiin jäävät Almiina ja Helmiina (reunoilla) ja keskellä oleva neito lähtee uuteen kivaan kotiin.

Kukkoja on hyvin monen värisiä, kauniita! kannattaa kysellä. Sopivat siis maatiaiskanan säilytysohjelmaan.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Myytävänä kananuorikoita ja kukko




Myytävänä puhtaita alhon kannan kananuorikoita ja niille erisukuinen kukko. Käyvät suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan ja saavat mukaan alkuperäistodistuken. Kanoissa ruskean eri sävyjä, myös hyvin vaaleita tai pilkullisia. Kuvan suloinen kana yksi myytävistä. Parvi voi olla kooltaan ostajan tarpeen mukaan 1-6 kanaa ja kukko.


Parveen tarjolla todella kaunis ja hieman harvinaisemman värinen kukko, kuvassa etualalla. Luovutus ensi viikolla, jolloin täyttää kuusi viikkoa.




Myös musta kukko oikealla sopisi sukunsa puolesta parveen kukoksi.

torstai 6. maaliskuuta 2014

Viisiviikkoiset tirpat


Edellisessä päivityksessä olevat Friidun tiput ovat nyt tässä, viisi viikkoa ikää. Valtavalla vauhdilla etenee tuo tipujen kehitys tässä alkuvaiheessa, aina pitää hämmästellä samaa asiaa! Niistä tuli kolme kanaa ja kolme kukkoa. Kanat ovat hauskasti kaikki eri värisiä. Kanat siis kaksi oikealla olevaa ja vasemmalta kolmas. Emo on jo vieroittanut ne, ajelee niitä pois jaloistaan pyörimästä. Nopeasti on äitiys ohi kanalla.

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Pysykää kaukana mun tipuista!


Friidu on osoittautunut hyvin suojelevaksi emoksi, melkeinpä liiankin kanssa. Eipähän kukaan uskalla koskeakaan tipuihin, kun tämä kanaemo ulkoiluttaa tipujaan. Tässä iltakuvassa, kun muut ovat jo menneet orrelle, kaikki näyttää rauhalliselta. Emo on jäänyt lämmittämään tipujaan lattialle. Päivällä, kun kaikki ovat lattialla, tämä tepastelee kuin uhitteleva ukkometso konsanaan, siivet levällään ja pyrstö harallaan, kun joku tulee lähettyville. Kukkokin on muutaman kerran ojentanut tätä menemään muualle uhittelemasta. Välillä olen eristänyt emon tipuineen omaan kopperoon, mutta kyllä se kuitenkin tuntuu haluavan olla muiden kanssa. Vähän se on nyt rauhoittunut, kun tiput ovat kasvaneet, mutta vain vähän.


sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Konehaudotut tiput, 3 vrk


Kokonaiset kolme vuorokautta on elämää takana.



21. haudontapäivä


Suurin osa tipuista kuoriutui sinä päivänä kun pitikin, eli 21. päivänä. Koko vuorokauden ajan tipuja putkahteli esille ja kuivuttuaan nostelin niitä terraarioon läpölampun alle. Kosteus koneessa nostettiin 65-70% heti kun ensimmäinen särö oli ilmaantunut. Pyrin pitämään kosteuden alle 70% ja sitten se nousi lisää aina itsestään kun tipu kuoriutui. Kolme tipua kuoriutui seuraavan vuorokauden aikana ja yksi muna jäi kuoriutumatta. 11 hedelmöittyneestä munasta tuli siis 10 tipua. Hyvä tulos!

tiistai 4. helmikuuta 2014

19. haudontapäivä


Tässä valmistellaan terraa konehaudotuille tipuille. Kalliiksi ei projekti ole tullut, kun kaikenlaista on löytynyt valmiiksi kotoa. Vain hautomakone on ostettu käytettynä 40 eurolla. Terraario on jäänyt pojan matelijaharrastuksesta ja lämpölamppuna on tavallinen kattolamppu 60w hehkulampulla. Nyt lampun alla on pari mittaria, jotta nähdään, millä korkeudella lamppua pidetään, jotta saadaan sen alle 37 asteen lämpötila. Lämpötilaa tullaan laskemaan sitten parilla asteella/viikko. Terraarion tilalla voi käyttää vaikka marsu- tai kanihäkkiä, jonka päällä on esim. pyyhkeitä pitämään lämpöä sisällä. Sellainen viritys oli meillä pari vuotta sitten, kun ensimmäiset kanat tuli meille päivän ikäisinä.



Tänään läpivalaisin kaikki 11 munaa. Kaikissa oli liikettä sisällä, toivoa siis on! Ilmatilassa ei näkynyt nokkaa missään munassa, joten eivät kai kuoriudu vielä huomenna. 19-21 vrk on haudonta-aika, tänään siis se 19. päivä.

Juomingit



Friidun hautomat tiput ovat viiden vuorokauden ikäisiä ja niille on kasvanut jo siipisulkia. Tässä kolme kuudesta vesikupin äärellä.


Otetaas kulaukset!

maanantai 3. helmikuuta 2014

18. haudontapäivä


Tämmöiseltä näyttää, kun kolme päivää pitäisi olla kuoriutumiseen. Ilmatila näkyy selvästi ja sinne pitäisi ilmaantua tipun nokka vuorokautta ennen kuoriutumista. Yritän saada sellaisen kuvan otettua huomenna tai ylihuomenna. Tänään kääntelen munia viimeistä kertaa, huomenna saavat olla jo paikoillaan. Toivottavasti kaikki on kunnossa, ensimmäistä kertaa kun hautomakoneella haudotaan.

Tämän tasoisen kuvan ottaminen onnistuu yksinkertaisilla välineillä:  taskulamppu ja sen päällä on vessapaperirulla. Kuva on otettu kännykkäkameralla.

Kuusi munaa, kuusi tipua!


Tällaisia ihanuuksia kuoriutui Friidun alla. Tämä kana onkin sitten ärhäkkä emo, jos muut uskaltautuvat lähistölle. Onneksi tipuille äksy Helmi-kana on saanut jo uuden kodin. Terveisiä vaan Saloon, siellä oli ihana kanala maaseudulla! Tilaa oli niin paljon, että tipuille äksyt akkelit voi erottaa omaan ryhmäänsä. Tyhjin käsin ei sieltä palattukaan, vaan mukaan tarttui pieni suloinen Orpington-tipu. Tästä tapauksesta kerronkin tuonnempana lisää!


perjantai 24. tammikuuta 2014

Ensimmäistä kertaa orrella!


Kolmeviikkoiset tiput menivät ensimmäistä kertaa orrelle tänään, kun päästin ne ja emon muiden joukkoon vähäksi aikaa. Toinen tipu on emon siiven alla lämmittelemässä.


Siivetkin saavat hyvää harjoitusta, kun pääsivät isompiin tiloihin. Parvessa on yksi kana, joka on äksy pienille tipuille, valkoinen ja kesy Helmi. Hankala tilanne, kun se on muuten niin kiva kana. En millään raaskisi luopua. Toisaalta tipuja tulee aina jatkossakin ja on rankkaa seurata, kun yksi ilkimys jahtaa pikkutipuja.

tiistai 21. tammikuuta 2014

Munien läpivalaisu


Tällainen hämähäkki näkyy, kun alkio on lähtenyt kehittymään. Munat ovat olleet hautomakoneessa viisi vuorokautta ja kahdestatoista postin tuomasta siitosmunasta on lähtenyt yksitoista kehittymään, hyvä tulos! Monia kompastuksia voi vielä matkalla tulla, mutta alku on ainakin hyvä. Tuo rinkula on oma merkintä kuoren pinnalla. Se helpottaa munien kääntelyssä.

perjantai 17. tammikuuta 2014

Hautomakone on päällä!


Siellä ne siitosmunat nyt pötköttää! Munissa on merkit niiden kääntämistä varten, toisella puolella munaa on rasti. Kolme kertaa vuorokaudessa olisi hyvä kääntää muna 180 astetta. Munanetin konehaudonnan ABC kertoo, että lämpötilan tulisi olla 37,2-37,8. Kosteus taas pitäisi olla 50-55%. Näissä yritetään pysyä, toivottavasti Hong Kong -tavaratalosta ostamani digimittari pitää paikkansa. Punaisessa pohjassa on uria, joissa pidetään vettä kosteuden saamiseksi.

Siitosmunat postilla kotiin


Tällaisen paketin hain postista tänään. Siellä pitäisi olla 12 kpl alhon munia. Hyvin on merkitty!


Heilumisen estämiseksi ja eristeeksi on laitettu tiiviisti paperia.


Papereiden alta paljastui kaksi munakennoa. Niin tiiviisti oli paperia, etteivät varmasti kennot päässeet heilumaan. Kennot on vielä suljettu teipillä.


Kaikki munat ovat ehjiä molemmissa paketeissa! Kuten kuvasta näkyy, kennojen sisällä on vielä talouspaperia täytteenä estämään heilumista. Kiitos lähettäjälle, erinomaisesti pakattu! Kun itse kuulin ensimmäisen kerran, että munia lähetetään postin kautta, olin kyllä hämmästynyt. Tästä kuitenkin näkee, että kyllä on mahdollista saada ehjiä munia postilla. Pakkaamiseen pitää kuitenkin nähdä vaivaa.

Nämä laitetaan nyt hautomakoneeseen. Pientä huolta on aiheuttanut se, että juuri kun paketti oli saatu postiin, alkoi kovat pakkaset. Postin autot ovat kuulemani mukaan kylmiä, joten voi olla, että tämä asia on heikentänyt munien itävyyttä. Tämä me nähdään muutaman päivän päästä.

lauantai 11. tammikuuta 2014

Yöpuulla

Menin sammuttamaan valoja kanalasta ja nappasin vielä pari kuvaa. Ryyni oikealla on yksi suosikeistani. Se on kaunis ja kesy sekä hyvin perso kaikelle ruoalle. Tänään päivällä en ollut kuitenkaan erityisen ihastunut sen hommailuihin. Siivoilin ja touhuilin kanalassa ja huomasin, kun Ryyni meni hautojan pesään, vaikka pesästä kuului varoitusääniä. Hetken kuluttua avasin pesän kannen ja kas, Ryyni oli varastanut hautojan alta munan. Muna oli siinä vaiheessa kanojen välissä ja Ryyni vieritteli sitä alleen. Laitoin munan takaisin hautojan alle, jolloin Ryyni kiipesi hautovan Friidun selkään ja alkoi oikein vimmalla kaivelemaan munia tämän alta. Nostin Ryynin pois pesästä ja seurailin tilannetta, ei se enää mennyt sinne. Jos munavarkaudet jatkuvat, pitää pesään pääsy estää. Siinä vaan on omat hankaluutensa, kun ajoittain on hautojan päästävä jaloittelemaan. Hautojan alla on toisesta alho-kanalasta haettuja siitosmunia, katsotaan miten siinä hommassa käy.

Oman kanalan munat eivät lähteneet kehittymään hautomakoneessakaan, kuten ei aiemmin kanan allakaan. Katseet kääntyvät kyllä kukkoon tässä kohtaa, pitää miettiä mitä asialle tehdään. Ensi viikolla tulee postissa (kyllä, särkyväkuljetuksena) lisää siitosmunia, jotka laitetaan hautomakoneeseen. Sitä seurataankin täällä tarkkaan, yritän saada onnistumaan kuvia, kun läpivalaisen munia aika ajoin. Kannattaa seurata!

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Naapurukset

Hautomisinto leviää kanalassa. Suloisten tipujen piipitys on varmaan saanut Fasun siskon Friidunkin innostumaan hautomisesta. Seinänaapurit!

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Tipuja saatiin mutkan kautta!

Kaksi tipua on kuoriutunut Fasun alla, eilen ja tänään! Yksi muna on vielä kuoriutumatta, reikääkään ei vielä näy. Mutkia oli matkassa siten, että kolmen viikon hautomisen jälkeen huomasimme kaikkien munien olevan tyhjiä, mikään ei ollut lähtenyt kehittymään. Onneksi eräs alhonkannan poikastuottaja halusi auttaa kanaparkaa saamaan hautomisestaan palkinnon ja luopui muutamasta konehaudotusta munasta, jotka olivat juuri kuoriutumisen alla. Haimme munat lämpimästi pakattuna ja siirsimme ne Fasun alle. Kului vain 1,5 vuorokautta ja ensimmäinen kuoriutui! Nyt päästään taas seuraamaan valtavan nopeaa tipujen kehitystä!

Aloitamme kokeilun hautomakoneella omien kanojen munilla ja katsomme, kehittyykö niistä mitään ja hedelmöittyykö ne ollenkaan. Vai menikö ne Fasun hautomat munat alussa jotenkin pilalle. Hautomakonetta jo säädellään keittiössä, parin päivän sisällä laitetaan munat sinne.

Mutta nyt ihastellaan näitä uusia maatiaisia!