Sivut

perjantai 24. tammikuuta 2014

Ensimmäistä kertaa orrella!


Kolmeviikkoiset tiput menivät ensimmäistä kertaa orrelle tänään, kun päästin ne ja emon muiden joukkoon vähäksi aikaa. Toinen tipu on emon siiven alla lämmittelemässä.


Siivetkin saavat hyvää harjoitusta, kun pääsivät isompiin tiloihin. Parvessa on yksi kana, joka on äksy pienille tipuille, valkoinen ja kesy Helmi. Hankala tilanne, kun se on muuten niin kiva kana. En millään raaskisi luopua. Toisaalta tipuja tulee aina jatkossakin ja on rankkaa seurata, kun yksi ilkimys jahtaa pikkutipuja.

tiistai 21. tammikuuta 2014

Munien läpivalaisu


Tällainen hämähäkki näkyy, kun alkio on lähtenyt kehittymään. Munat ovat olleet hautomakoneessa viisi vuorokautta ja kahdestatoista postin tuomasta siitosmunasta on lähtenyt yksitoista kehittymään, hyvä tulos! Monia kompastuksia voi vielä matkalla tulla, mutta alku on ainakin hyvä. Tuo rinkula on oma merkintä kuoren pinnalla. Se helpottaa munien kääntelyssä.

perjantai 17. tammikuuta 2014

Hautomakone on päällä!


Siellä ne siitosmunat nyt pötköttää! Munissa on merkit niiden kääntämistä varten, toisella puolella munaa on rasti. Kolme kertaa vuorokaudessa olisi hyvä kääntää muna 180 astetta. Munanetin konehaudonnan ABC kertoo, että lämpötilan tulisi olla 37,2-37,8. Kosteus taas pitäisi olla 50-55%. Näissä yritetään pysyä, toivottavasti Hong Kong -tavaratalosta ostamani digimittari pitää paikkansa. Punaisessa pohjassa on uria, joissa pidetään vettä kosteuden saamiseksi.

Siitosmunat postilla kotiin


Tällaisen paketin hain postista tänään. Siellä pitäisi olla 12 kpl alhon munia. Hyvin on merkitty!


Heilumisen estämiseksi ja eristeeksi on laitettu tiiviisti paperia.


Papereiden alta paljastui kaksi munakennoa. Niin tiiviisti oli paperia, etteivät varmasti kennot päässeet heilumaan. Kennot on vielä suljettu teipillä.


Kaikki munat ovat ehjiä molemmissa paketeissa! Kuten kuvasta näkyy, kennojen sisällä on vielä talouspaperia täytteenä estämään heilumista. Kiitos lähettäjälle, erinomaisesti pakattu! Kun itse kuulin ensimmäisen kerran, että munia lähetetään postin kautta, olin kyllä hämmästynyt. Tästä kuitenkin näkee, että kyllä on mahdollista saada ehjiä munia postilla. Pakkaamiseen pitää kuitenkin nähdä vaivaa.

Nämä laitetaan nyt hautomakoneeseen. Pientä huolta on aiheuttanut se, että juuri kun paketti oli saatu postiin, alkoi kovat pakkaset. Postin autot ovat kuulemani mukaan kylmiä, joten voi olla, että tämä asia on heikentänyt munien itävyyttä. Tämä me nähdään muutaman päivän päästä.

lauantai 11. tammikuuta 2014

Yöpuulla

Menin sammuttamaan valoja kanalasta ja nappasin vielä pari kuvaa. Ryyni oikealla on yksi suosikeistani. Se on kaunis ja kesy sekä hyvin perso kaikelle ruoalle. Tänään päivällä en ollut kuitenkaan erityisen ihastunut sen hommailuihin. Siivoilin ja touhuilin kanalassa ja huomasin, kun Ryyni meni hautojan pesään, vaikka pesästä kuului varoitusääniä. Hetken kuluttua avasin pesän kannen ja kas, Ryyni oli varastanut hautojan alta munan. Muna oli siinä vaiheessa kanojen välissä ja Ryyni vieritteli sitä alleen. Laitoin munan takaisin hautojan alle, jolloin Ryyni kiipesi hautovan Friidun selkään ja alkoi oikein vimmalla kaivelemaan munia tämän alta. Nostin Ryynin pois pesästä ja seurailin tilannetta, ei se enää mennyt sinne. Jos munavarkaudet jatkuvat, pitää pesään pääsy estää. Siinä vaan on omat hankaluutensa, kun ajoittain on hautojan päästävä jaloittelemaan. Hautojan alla on toisesta alho-kanalasta haettuja siitosmunia, katsotaan miten siinä hommassa käy.

Oman kanalan munat eivät lähteneet kehittymään hautomakoneessakaan, kuten ei aiemmin kanan allakaan. Katseet kääntyvät kyllä kukkoon tässä kohtaa, pitää miettiä mitä asialle tehdään. Ensi viikolla tulee postissa (kyllä, särkyväkuljetuksena) lisää siitosmunia, jotka laitetaan hautomakoneeseen. Sitä seurataankin täällä tarkkaan, yritän saada onnistumaan kuvia, kun läpivalaisen munia aika ajoin. Kannattaa seurata!

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Naapurukset

Hautomisinto leviää kanalassa. Suloisten tipujen piipitys on varmaan saanut Fasun siskon Friidunkin innostumaan hautomisesta. Seinänaapurit!

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Tipuja saatiin mutkan kautta!

Kaksi tipua on kuoriutunut Fasun alla, eilen ja tänään! Yksi muna on vielä kuoriutumatta, reikääkään ei vielä näy. Mutkia oli matkassa siten, että kolmen viikon hautomisen jälkeen huomasimme kaikkien munien olevan tyhjiä, mikään ei ollut lähtenyt kehittymään. Onneksi eräs alhonkannan poikastuottaja halusi auttaa kanaparkaa saamaan hautomisestaan palkinnon ja luopui muutamasta konehaudotusta munasta, jotka olivat juuri kuoriutumisen alla. Haimme munat lämpimästi pakattuna ja siirsimme ne Fasun alle. Kului vain 1,5 vuorokautta ja ensimmäinen kuoriutui! Nyt päästään taas seuraamaan valtavan nopeaa tipujen kehitystä!

Aloitamme kokeilun hautomakoneella omien kanojen munilla ja katsomme, kehittyykö niistä mitään ja hedelmöittyykö ne ollenkaan. Vai menikö ne Fasun hautomat munat alussa jotenkin pilalle. Hautomakonetta jo säädellään keittiössä, parin päivän sisällä laitetaan munat sinne.

Mutta nyt ihastellaan näitä uusia maatiaisia!